Trusa de prim ajutor in vacanta!

0 Comments

  • Ok…nimanui nu ii place sa se inbolnaveasca in vacanta, dar astfel de lucruri se pot intampla si este bine sa fii pregatit. Inainte de a intra in detalii trebuie sa precizez ca sunt de profesie farmacist. Am alcatuit o trusa de prim ajutor  pe care o iau cu mine atunci cand calatoresc ,si  poate fi utilizata ca sursa de inspiratie .Evident ca sfatul meu este sa va asculati corpul si in situatia in care sunteti bolnavi, mai ales daca dureaza mai mult de cateva zile, cel mai bine ar fi sa mergeti la doctor. Trusa de prim ajutor va poate salva din situatii neplacute care pot aparea de-a lungul calatoriilor voastre. Am selectat cele mai frecvente probleme care apar in calatorii si cum se pot rezolva acestea:

Toxiinfectia alimentara

 Cea mai comuna problema cu care se confrunta cei care calatoresc este datorata mancarii cat si schimbarii obiceiurilor alimentare. Simptomele si semnele care ne avertizeaza asupra unei toxiinfectii alimentare sunt destul de simple:

  • stare de greata si/sau voma
  • crampe abdominale;
  • diaree;
  • febra;
  • pierderea apetitului;
  • dureri musculare;

In situatia in care aveti o toxinfectie alimentara cel mai important este sa va hidratati. Corpul pierde electroliti importanti de aceea mai important decat mancarea este sa va hidratati cat mai bine. Daca nu aveti pliculete cu saruri de rehidratare o varianta foarte buna este apa de cocos. De asemenea va puteti face singuri o solutie rehidratanta:

-1 litru de apa fiarta 60 de secunde si apoi racita in care adaugati 5-6 linguri de zahar si 1/2 lingura de sare. 
Pentru a preveni o toxiinfectie alimentara putem urma cateva reguli :

  1. incercati pe cat posibil sa cumparati mancare fierbinte. Temperatura inalta ucide bacteriile care pot cauza probleme digestive in schimb temperatura putin calda favorizeaza inmultirea acestora.
  2. Mancati in locurile aglomerate, preferate de localnici. De obicei locurile aglomerate au un rulaj mare al produselor si din acest motiv sansele ca ele sa fie proapete sunt mai mari.
  3. Spalati-va pe maini pe cat posibil inainte de masa sau cel putin folositi servetele umede antibacteriene.
  4. Apa pe care o beti sa fie imbuteliata. Pe cat posibil evitati bauturile care contin cuburi de gheta. Acestea pot fi contaminate foarte usor atat prin apa folosita cat si prin frigiderul in care au fost inghetate. Daca aveti dubii asupra sursei de apa o varianta ar fi fierberea apei timp de cel putin 60 de secunde apoi sa o lasati sa se raceasca.

Dieta BRAT

De asemenea in aceasta situatie este utila dieta BRAT cu banane, orez , mere  si paine prajita. 

Eu aleg de fiecare data si un probiotic de calitate pentru refacerea florei intestinale.

dieta in calatorii
  • Starile de greata datorate raului de miscare pot fi combatute cu Emetix – pastile de supt pe baza de ghimbir sau Metoclopramid daca situatia este mai severa.
  • Dureri de cap – Nurofen , Adagin etc.
  • Luxatii usoare, entorse: Ibuprofen (Nurofen, Adagin, crema antiinflamatoare. Imobilizarea articulatiei cu o fasa. Eu am ales o fasa cu efect de racire dar la fel de bine poate fi folosita o punga cu gheata.
  • Rani sau zgarieturi usoare :Betadina pentru dezinfectat, plasturi sau o fasa sterila pentru izolarea zonei afectate.
  • Muscaturi de insecte : Antihistaminic- Claritine/Aerius si crema Fenistil. Daca situiatia este mai grava puteti folosi Romla o crema anestezica .

Aceastea sunt medicamente pe care le iau cu mine de fiecare data cand calatoresc : 
lista medicamente trusa de prim ajutor

Happy travels! 

Categories:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.