Cea mai comuna problema cu care se confrunta cei care calatoresc este datorata mancarii cat si schimbarii obiceiurilor alimentare. Simptomele si semnele care ne avertizeaza asupra unei toxiinfectii alimentare sunt destul de simple:
- stare de greata si/sau voma
- crampe abdominale;
- diaree;
- febra;
- pierderea apetitului;
- dureri musculare;
In situatia in care aveti o toxinfectie alimentara cel mai important este sa va hidratati. Corpul pierde electroliti importanti de aceea mai important decat mancarea este sa va hidratati cat mai bine. Daca nu aveti pliculete cu saruri de rehidratare o varianta foarte buna este apa de cocos. De asemenea va puteti face singuri o solutie rehidratanta:
-1 litru de apa fiarta 60 de secunde si apoi racita in care adaugati 5-6 linguri de zahar si 1/2 lingura de sare.
Pentru a preveni o toxiinfectie alimentara putem urma cateva reguli :
- incercati pe cat posibil sa cumparati mancare fierbinte. Temperatura inalta ucide bacteriile care pot cauza probleme digestive in schimb temperatura putin calda favorizeaza inmultirea acestora.
- Mancati in locurile aglomerate, preferate de localnici. De obicei locurile aglomerate au un rulaj mare al produselor si din acest motiv sansele ca ele sa fie proapete sunt mai mari.
- Spalati-va pe maini pe cat posibil inainte de masa sau cel putin folositi servetele umede antibacteriene.
- Apa pe care o beti sa fie imbuteliata. Pe cat posibil evitati bauturile care contin cuburi de gheta. Acestea pot fi contaminate foarte usor atat prin apa folosita cat si prin frigiderul in care au fost inghetate. Daca aveti dubii asupra sursei de apa o varianta ar fi fierberea apei timp de cel putin 60 de secunde apoi sa o lasati sa se raceasca.