Grecia 2020 – Halkidiki

0 Comments

Iubesc destinaţiile exotice, cu plaje spectaculoase dar prefer zone sălbatice care nu au parte de sindromul de overturism. Anul 2020 a fosyt un an greu si nu mi-a dat prea mult loc de a gandi o vacanta asa cum o faceam pana acum :cautare, planificare, explorare optiuni de calatorie asa ca m-am indreptat catre Grecia desi aveam de gand sa pastrez destinatia asta undeva mai spre vremea pensiei. Uitandu-ma in urma la aceast gand ma intreeb ce oare am avut in cap pentru ca Grecia efectiv m-a uimit. Mai precis intrunea mare parte din ceea ce caut in general la o destinatie: apa albastra cu plaje salbatice, peisaje bune de fotografiat, ceva shopping de produse locale, restaurante luxury… Vacanţa am hotărât-o în grabă deoarece autoritaţile schimbă procedurile de intrare şi iesire din ţară de la o zi la alta. Well….Grecia în vremea coronavirusului mi-a depăşit cu mult aşteptările. Plaje aproape goale, apa ireal de frumoasă m-au făcut să regret că am ocolit această destinaţie atâţia ani. Am ales Halkidiki, braţul Sithonia datorită timpului relativ redus pe care aveam să îl petrecem pe drum şi nu a fost deloc o alegere greşită. 

Taxe de drum

– Taxa de pod de la Giurgiu – 14 lei pentru o singură trecere.

– Vinieta Bulgaria – 15 leva 7 zile sau 30 de leva 30 de zile. Se poate achita şi on-line aici.

– Taxe de autostradă Grecia : doua taxe, una de doi euro si una de un euro (se achită la fel şi la întoarcere) 

Plaje spectaculoase

Tigania Beach

Cea mai specatculoasă plajă de departe este Tigania Beach. Este situată în sudul braţului Sithonia. Drumul pană la plajă nu a fost cel mai uşor, dar a meritat pe deplin. Zona este un labirint de drumuri care fac parte din „Oraşul fantomă”. Cel mai probabil autoritaţile din Grecia au vrut să construiască un cartier în această zonă dar proiectul a ramas nefinalizat. Plaja în sine te duce cu gandul la Hawaii. Barul care desparte cele două secţiuni amenajate asigură bauturi reci si mici gustari. Plaja este superbă iar apa mării este nedescris de frumoasă. 

plaja tigania grecia
plaja tigania grecia

Orange Beach

Poate cea mai populară plajă a braţului Sithonia, Orange Beach este situată într-un golf plini de stânci care fac ca această plaja să arate spectaculos. Drumul este relativ usor, în zonă se găsesc nenumarate optiuni de masă, pe plajă se găseşte şi un bar. Fiind atât de uşor accesibilă şi foarte cunoscută această plajă poate fi aglomerată de cele mai multe ori. Chiar şi încojurat de o multime de turisti plaja în sine merită să îi acordaţi cel puţin o zi. Am ajuns într-o zi înnorată şi chiar şi asa plaja era foarte aglomerată. 

orange beach grecia

Las Bandidas Beach

Situată pe partea vestică a braţului Sithonia, Las Bandidas este o plajă linistită, cu doi pini uriaşi la umbra cărora este amenajat un bar. Muzica latino sau jazz împreună cu apa albastră fac ca această plajă să fie într-adevar fermecătoare. La bar se servesc băuturi şi mâncare proaspătă. 

plaja Bandidos halhidiki
plaja Bandidos halhidiki
las bandidas beach sithonia
las bandidas beach sithonia

Lagonisi Beach

Plaja Lagonisi, asa cum îi sugerează şi numele, este o lagună cu apă albastră, încadrată perfect de două mici insule nelocuite. Noi am ales cazarea într-o vila situată la 50 de metri de malul apei , care avea şi zonă de plajă şi sezlonguri private.  Cazarea este perfecta pentru familii cu copii iar pretul a fost unul extraordinar de bun. Fiind mandră posesoare a unui paddle board nou nouţ cazarea pe malul apei s-a dovedit a fi perfectă sa imi exersez noul hobby.

  Plaja are si o zona publică, cu bar si sezlonguri contra cost. Se poate parca în apropiere si este perfectă pentru familii cu copii deoarece  are o intrare foarte lina in apa. 

plaja lagonisi

Optiuni de masa si cumparaturi

Evident Grecia este paradisul fructelor de mare, al tavernelor şi al preparatelor traditionale. Am experimentat renumitele taverne din Ormos Panagias: Aristos,  Avra by the Sea sau Barbouni Sea Food. Toate cu preparate similare, produsle proaspete dar pe mine nu m-au impresionat prea tare. Poate am nimerit eu intr o perioada nu foarte bună deoarece citisem niste recenzii senzationale. Ramane să le mai încerc si altă dată.  Un restaurant care s-a dovedit a fi pe masura aşteptărilor a fost Okyalos. L-am descoperit în excuria de o zi pe partea vestica la Neos Marmaras. Servire impecabilă, view spectaculos si mâncarea exceptională. De fapt tot orasului Neos Marmaras merită sa îi acordaţi o jumatate de zi dacă tot ajungeţi prin zonă.

Okyalos neos Marmaras
Okyalos neos Marmaras

Pentru alte cumpărături în Sithonia se găsesc destul de multe magazine Lidl aflate pe marginea şoselelor principale. Recomad mai degrabă supermarketurile locale unde produsele sunt calitative şi mai variate. Nu ştiu dacă preţurile sunt asa în general sau doar în contextul în care nu erau exagerat de mulţi turişti dar o loţiune de plajă PizBuin am găsit-o cu 7 eur,  ceea ce m-a făcut să regret că o cumpărasem deja din Romania cu 20 eur iar la mancare preturile similare cu cele din Romania.

  Pentru ulei de măsline, măsline, miere, condimente săpun şi cosmetice tradiţionale am descoperit magazinul GaiaKalisti la care chiar ne-am reîntors de cateva ori pentru cumpărături deoarece pe langa uleiul de masline presat la rece am gasit un ulei de par senzational. 

Ce am mai facut in vacanta....

Exceptand plaja, cumparături şi toate cele enumerate mai sus într-una din zile am inchiriat o barca cu care ne-am plimbat pe partea estica a braţului. Preţul rezonabil. Pentru o zi intreagă am platit 120 de eur cu tot cu carburantul consumat. Nu este nevoie de permis pentru a conduce o barca cu motor de capacitate mică şi îţi sunt oferite toate informaţiile necesare înainte de a porni la drum. Poţi opri în anumite locuri şi plaje accesibile doar cu barca şi pot spune că merită din plin o astfel de zi. Indicat ar fi să luaţi cu voi apă, mâncare, loţiune de plajă. Firma de la care închiriati oferă o cutie frigorifică si gheată astfel încât să le puteţi transporta în sigurantă. Noi am ales  sa inchiriem de la cei de la Zephyrboat datorită locatiei apropiate de cazarea noastra. Au fost profesionisti ne-au dat inclusiv o aplicatie cuo hartă cu locurile cele mai frumoase unde putem opri. Cu Detalii despre Grecia sper sa revin in Septembrie daca situatia de la granita ne va permite sa ne deplasam.


Happy travel!

Love Oana!

inchirere barca grecia
inchirere barca grecia

Categories:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.